Blogs


Creșterea copiilor prin credință

RECOMANDAREA NOASTRĂ!

Înmulțirea Bisericii prin Duhul Sfânt

Biserica plină cu oameni plini de Duhul Sfânt

Isus botează într-un singur Duh Sfânt

Duhul Sfânt - o teologie biblică din perspectivă penticostală

Muzeul Bibliei
BIBLIA este cea mai citită, tipărită, influentă şi răspândită carte din lume.
Termenul Biblie provine de la numele unui vechi oraş fenician (Byblos), renumit pentru importul de papirus din Egipt.
În decursul istoriei el a fost parte a diferitelor civilizații, iar astăzi este un oraş-port din Liban.
Byblos (Gabel/Gobel în ebraică) face parte astăzi din patrimoniul UNESCO şi este locul dezvoltării alfabetului fenician, strămoşul alfabetelor grecesc, latin şi al alfabetelor moderne de astăzi.
Tradus în limba română numele Byblos înseamnă "Fântâna lui Dumnezeu" sau "Sursa lui Dumnezeu".
De la numele acestui oraş provin cuvintele: βιβλίων, βιβλία, care înseamnă colecții de cărți sau bibliotecă.
Biblia este o colecție de 66 de cărți, scrisă pe parcursul a aproximativ 1600 de ani (1450 î.H.- 90 d.H.), de peste 40 de autori diferiți, care au fost inspirați de Duhul lui Dumnezeu să scrie lucrurile respective.
Termenul Biblie se referă la Scripturile sacre ale iudaismului şi ale creştinismului.
Prima parte a Bibliei este numită Vechiul Testament, conține 39 de cărți şi este compusă din 3 secțiuni: Legea (Torah), Profeții (Neviim) şi Scrierile (Ketuvim). Ea a fost scrisă în limba ebraică clasică, cu excepția câtorva texte scrise în aramaică. În limba ebraică ea poartă denumirea de "Tanakh", de la inițialele numelor celor 3 secțiuni.
Vechiul Testament conține: 17 cărți istorice (Geneza-Estera), 5 cărți poetice (Iov-Cântarea cântărilor) şi 17 cărți profetice (Isaia-Maleahi).
Noul Testament a fost scris în limba greacă, cu excepția câtorva texte scrise în aramaică şi conține 27 de cărți. Noul Testament conține: 5 cărți istorice (Matei-Faptele apostolilor), 21 cărți didactice (Romani-Iuda) şi 1 carte profetică (Apocalipsa).
Biblia este Cuvântul infailibil, inerant şi revelat al lui Dumnezeu pentru neamul omenesc (2 Timotei 3:16-17, 1 Petru 1:21,25).
Biblia are 1189 capitole (929 în Vechiul Testament şi 260 în Noul Testament).
Cel mai lung capitol al Bibliei este Psalmul 119, iar cel mai scurt capitol este Psalmul 117. Cel mai lung verset al Bibliei este Estera 8:9, iar cel mai scurt verset este Exodul 20:15.
Biblia este un sistem informatic perfect la care nu trebuie adăugat şi nu trebuie scos nimic. Forma originală şi conținutul original au fost validate de Domnul Isus (Matei 5:18).
Principale dovezi care demonstrează că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu sunt:
1. Pretenția Scripturii
Biblia pretinde că este în întregime Cuvântul inspirat al lui Dumnezeu. Nici o altă carte din lume nu are această pretenție.
2. Mărturia Mântuitorului
Domnul Isus Hristos a acceptat şi promovat realitatea istorică a Vechiului Testament (Matei 4:4), a acceptat existența istorică a personajelor biblice (Matei 19:3-5), a confirmat realitatea potopului (Matei 24:38-39), a acceptat ca fiind autentică istoria lui Iona (Matei 12:40), a folosit numeroase citate din Vechiul Testament (Luca 24:44).
3. Unitatea Bibliei
Deşi a fost scrisă pe o perioadă lungă de timp, de autori de naționalitate diferită, în contexte diferite şi având nivele de pregătire diferite (regi, profeți, preoți, politicieni, medici, ciobani, agricultori, pescari, vameşi) ea se prezintă ca o carte unitară. Mesajul ei central, ca un fir roşu de la Geneza până la Apocalipsa, este prezentarea Mântuitorului omenirii.
4. Profețiile împlinite
Biblia are un mesaj profetic. Ea abundă în profeții care s-au împlinit întocmai. Vechiul Testament prezintă cu mult timp înainte profeții care s-au împlinit în cele mai mici detalii cu privire la Isus Hristos. Nici o altă carte din lume nu se poate lăuda cu acest lucru.
5. Mărturia Bisericii
Biserica Primară a recunoscut autenticitatea şi canonicitatea Vechiului Testament. Septuaginta (traducerea în limba greacă a Vechiului Testament, realizată la Alexandria între anii 285-247 î.H) a fost acceptată de către Hristos şi urmaşii Săi. În anul 397, la Sinodul de la Cartagina, Biserica a fixat canonul Noului Testament la cele 27 de cărți. Astfel Biserica primelor secole a recunoscut infailibilitatea Cuvântului Sfânt.
6. Superioritatea etică
Superioritatea etică a Sfintelor Scripturi plasează această carte deasupra oricărei alte cărți. Normele înalte de etică şi morală descrise pe paginile Bibliei scot în evidență caracterul divin al acestei cărți.
7. Puterea schimbării
Nici o altă carte nu a schimbat atâtea vieți şi nu a influențat atâtea destine ca Sfânta Scriptură. Impactul Bibliei în viața oamenilor şi influența ei asupra tuturor domeniilor vieții reliefează faptul că ea este mai mult decât o carte umană.
Biblia este o carte miraculoasă. Ea nu este nici învechită, dar nici modernă, ci mesajul ei străbate veacurile fiind unul etern.
Cele 7 minuni ale Bibliei sunt:
1. Miracolul apariției
Felul în care ea a fost scrisă, de oameni diferiți, în zone geografice diferite, în limbi diferite demonstrează caracterul ei divin.
2. Miracolul alcătuirii
Alcătuirea Bibliei ca un tot unitar, răspunsul oferit de aceasta întrebărilor umane, logica prezentării Universului, a rolului jucat de poporul Israel printre națiunile Pământului şi planul de mântuire realizat prin Isus Hristos demonstrează caracterul ei divin.
3. Miracolul vârstei
Biblia este o carte veche, dar mereu actuală. Ea este cea mai veche carte aflată în circulație, dar care oferă soluții la problemele contemporane. Relevanța ei actuală, în ciuda vârstei ei înaintate, demonstrează caracterul ei divin.
4. Minunea răspândirii
Biblia a ajuns în cele mai diverse civilizații. Ea s-a răspândit cu repeziciune, fiind prima carte tipărită. Transmiterea ei sub formă de manuscris, carte sau pe suport audio şi electronic, până la marginile pământului, demonstrează caracter ei divin.
5. Minunea supraviețuirii
Nici o altă carte nu a fost atât de ironizată, batjocorită, disprețuită sau persecutată ca Sfânta Scriptură. Supraviețuirea ei miraculoasă, în atâtea împrejurări potrivnice, demonstrează caracterul ei divin.
6. Minunea limbajului
Biblia nu este o carte filozofică, nici un tratat ştiințific, dar prin limbajul ei simplu oferă răspuns la marile dileme ale umanității. Forma ei literară, profunzimea ei spirituală şi pragmatismul învățăturilor sale demonstrează caracterul ei divin.
7. Minunea influenței
Biblia este singura carte citită de toate categoriile sociale. Ea a influențat genii şi oameni simpli, persoane din mediul academic şi membrii ai triburilor îndepărtate. Biblia a devenit cartea de căpătâi a omenirii. Ea continuă să schimbe viața oamenilor şi să influențeze societatea umană, lucruri care demonstrează caracterul ei divin.
Sursa Muzeul Bibliei
Explorarea unei Cărți Specifice din Biblie: Ghid pentru o Mai Bună înțelegere

Cum Să Alegi Cărți Creștine Potrivite pentru Copii: Ghid pentru părinți

Top 10 Cărți Creștine Pentru Începători: Descoperă Calea Credinței

Israel în Noul Testament